Sla

BOTANISCHE PLANTENNAAM:

Lactuca sativa

SOORTEN:

Kropsla, ijsbergsla, pluksla, bindsla…

KENMERKEN:

Sla is voor mij één van de leukste gewassen om zelf te kweken. Een sla vers uit de tuin is onklopbaar qua smaak en structuur. Bovendien bestaan er zo veel verschillende soorten, zowel voor winter- als zomerkweek, dat men (mits serre of plastic tunnels) bijna nooit zonder kan vallen.

sla1

WANNEER ZAAIEN:

zomersla: vanaf de lente tot einde zomer

wintersla: einde zomer

ZAAIAFSTANDEN:

zaaidiepte: +- 1 cm

zomersla: 20 tot 30 cm onderlinge afstand, 30 cm tussen de rijen.

wintersla: 7 cm onderlinge afstand, 30 cm tussen de rijen.

Deze afstanden zijn voor kropsla. Pluksla zaai je ofwel breedwerpig, ofwel op rijtjes met 20 cm afstand, dicht op elkaar.

GROND:

Sla doet het goed op elke grond, maar hij zal het beter doen op een grond aangevuld met rijkelijk compost en/of stalmest.

Ideale ph-waarde: 6,5

KWEEKMETHODE:

Zaai of plant niet in vers bemeste grond, dit kan voor wortelrot zorgen. Het is dus beter om het jaar voordien al stalmest of compost in de grond te verwerken. Sla heeft ook graag koelte, zorg dus voor een plaats die voldoende schaduw heeft.

Wintersla:

  1. Zaai 1 cm diep (op een wachtbed) in de late zomer volgens bovenvermelde plantafstanden.
  2. Bescherm deze plantjes goed, best achter glas (cloches) of in plastic tunnels of onder stolpen, zodat ze kunnen overwinteren. Als je een serre hebt kan je ook hierin zaaien. Uitdunnen als ze te dicht op elkaar gaan staan.
  3. In de vroege lente kan je deze plantjes eventueel verplanten.  Anders laat je ze staan en dun je nog eens uit zodat de planten op 25 cm van elkaar staan.

Zomersla:

  1. Zaai vanaf de lente in rijtjes een 30tal cm uit elkaar.
  2. Dun de plantjes uit, zodat ze ongeveer 20 tot 30 cm uit elkaar liggen (naargelang de slasoort). De uitgedunde plantjes kan je nog elders uitplanten. Als je niet uitdunt zullen de slaplantjes geen krop vormen.

Alternatief kan je in potjes voorzaaien en de plantjes als ze enkele cm groot zijn uitplanten.

sla2

ONDERHOUD:

  • Zaai niet te veel in één keer, maar zaai succesief zodat je altijd sla in de tuin hebt staan.
  • Geef voldoende water bij warm weer. Sla heeft veel water nodig om snel te groeien bovendien voorkomt men zo het doorschieten van de plantjes.
  • Mulchen met stro of ander organisch materiaal tegen onkruid.

OOGST:

Als de krop stevig aanvoelt kan hij geoogst worden. Trek de slakrop met wortel uit de grond. Snij de wortel af en smijt deze op de composthoop.

Bij pluksla snijd men de blaadjes af, maar laat men de plant zitten. Deze zal terug opschieten, zodat je meerdere keren kunt oogsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *