Witlof

BOTANISCHE PLANTENNAAM:witlof1

Chichorium intybus

SYNONIEM:

Witloof, Brussels lof

KENMERKEN:

Witlof is een groente die gekweekt in eigen tuin op vlak van smaak onovertroffen is. Commerciële witlof wordt tegenwoordig gekweekt om zo zacht mogelijk te smaken, maar juist daardoor is de meeste witlof mijns inziens veel te flets. Een echte goede witlof moet een bitter kantje hebben. Het klopt wel dat witlof kweken langer duurt dan de gemiddelde groentekweek, maar moeilijk is het zeker niet. In feite heb je groenlof en witlof, waarbij witlof de gebleekte variant is. Het is een frisse wintergroente, en daardoor alleen al onmisbaar in de groentetuin.

WANNEER ZAAIEN:witlof3

mei, juni

ZAAIAFSTANDEN:

 • rijafstand: 30 cm
 • afstand in rij: dicht zaaien, later uitdunnen op 15 – 20 cm

GROND:

Ideale grondsoort: een vochthoudende, gezonde aarde, die liefst niet te stikstofrijk is.

Ideale ph-waarde: 6,5

KWEEKMETHODE:

 1.  Rechtstreeks in volle grond zaaien op bovengenoemde afstanden. Als de plantjes hanteerbaar zijn, uitdunnen.
 2. Witlof rooien in de herfst, als het loof begint af te sterven. Snij het loof af tot enkele (2 a 3) centimeters van de wortel. Kort de wortel zelf in tot 25 cm lengte, door onderaan de wortel een stukje af te snijden.
 3. Laat de wortels +/- 2 weken op een koele maar droge plaats rusten. Je kan ze ook voor langere tijd bewaren door ze horizontaal in kisten te stapelen en dan te bedekken met droog zand zodat ze elkaar niet raken. Bewaar deze bakken op een donkere, koele, vorstvrije plaats. Hieruit haal je dan telkens de nodige wortels om te forceren.
 4. Zet enkele witloofwortels rechtop in bakken, emmers of potten, en bedek de wortels met aarde of zand. Maak de aarde éénmalig goed nat. Zet deze bakken weg op een donkere plaats (bedek de kisten eventueel met een doek, er mag echt geen licht aankomen). Herhaal dit inkuilen om de paar weken om een continue voorraad aan witlof te hebben.
  witlof
 5. Na 4 tot 5 weken kan je het witlof oogsten.
  witlof2

ONDERHOUD:

De plantenbedden mulchen met stro, karton of andere organisch materiaal om onkruid tegen te houden.

OOGST:

Na 4 tot 5 weken zullen op de ingekuilde witlofwortels 15 tot 20 cm grote kropjes gegroeid zijn. Snij de krop eraf. Je kan de wortels nog laten staan, er zullen nogmaals kleinere kropjes op de wortels groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *